Zakon o Obrtu – Priopćenje za javnost

VAŽNA OBAVIJEST ZA POSLODAVCE!!!
4. veljače 2020.
Zapošljavanje i samozapošljavanje- Obavijest!!!
14. veljače 2020.

Zakon o Obrtu – Priopćenje za javnost

Obrtnička Komora USK

 

Broj: 47-08-02/20

Mostar, 12.2.2020. godine

 

 

                                                                                                               

 

 

PREDMET –  PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

 

 

 

Poštovani,

 

  1. sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zakazana je za četvrtak, 13. februar 2020. godine u 11 sati. Pod Tačkom 4 naći će se Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima koji su sva udruženja obrtnika, svih 10 kantonalnih/županijskih obrtničkih komora i Obrtnička komora Federacije Bosne i Hercegovine u čijem sastavu djeluje preko 48 000 vlasnika obrta, sa preko 56 950 zaposlenih u obrtu odbacile kako neprihvatljiv i poguban za obrt.

 

 komora i OK FBiH da obrtnici u Federaciji Bosne i Hercegovine kategorički odbacuju,  ne mogu i neće prihvatiti ovakav Prijedlog Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima.

 

Usvajanjem Prijedloga zakona o obrtu i srodnim djelatnostima, dovodi se do ugrožavanja egzistencije 48 000 obrtanika, preko 56 950 zaposlenih i njihovih porodica, kao i javnih prihoda, a tako i punjenja proračunskih sredstava. 

 

U obrtništvu je prema posljednjim pokazateljima zaposleno 56 940 osoba, što ukupno s vlasnicima obrta čini cca. 12 % zaposlenosti u Federaciji Bosne i Hercegovine. Također, pored činjenice kontinuiranog zatvaranja određenih obrtnih zanimanja, u posljednje dvije godine bilježimo rast od 9176 zaposlenih u obrtu, što izravno predstavlja trećinu ukupnog rasta broja zaposlenih u FBiH. Međutim, već imamo prve anketne analize s područja cijele Federacije da će ukoliko dođe do usvajanja Prijedloga zakona o obrtu i srodnim djelatnostima doći do enormnog i masovnog zatvaranja obrtničkih djelatnosti zbog neprihvaćanja prijedloga obrtnika, ali i ukidanja dosadašnjih mogućnosti koje je pružao obrt. U obrtništvu se danas suočavamo i s velikim brojem problema i izazova koje obrtništvo u  FBiH pokušava  riješiti. Međutim, ovim potezom zakonodavatelja vezane su nam ruke i posljedice mogućeg usvajanja ovakvog Prijedloga zakona o obrtu i srodnim djelatnostima biti će poguban za obrtništvo. Apeliramo na predstavnike u Domu naroda da nipošto ne daju podršku ovom zakonu dok se isti ne usuglasi s obrtnicima u FBiH, jer ćemo u protivnom biti suučesnici u masovnom zatvaranju obrtničkih radnji, a od vrijednih i poštenih  obrtnika napraviti socijalni slučaj, što svakako ne doprinosi u procesu oporavka i moderniziranja ekonomije u cilju jačanja održivog, efikasnog, pravednog i stabilnog ekonomskog rasta, otvaranja radnih mjesta, te stvaranja održivog društvenog okruženja.

 

Obrtnička komora Federacije Bosne i Hercegovine zajedno s 10 kantonalnih/županijskih komora uz prisustvo predstavnika  održala je niz sastanaka, konferencija i obraćanja medijim  na temu Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u FBiH koji je u parlamentarnoj proceduri. Na samim sastancima su elaborirane ključne točke prijedloga navedenog Zakona i potrebe obrtništva u FBiH za zakonom koji bi bio po mjeri obrtnika i obrtničkog sustava, praktičan i primjenjiv, stimulativan i ravnopravan u odnosu na ostale gospodarske subjekte u FBiH.  Kao što možete vidjeti iz medija ovakva Prijedlog zakona ne podržava nitko tko ima bilo kakve dodirne točke s obrtništvom u FBiH i on je kao takav poguban za obrtništvo.

 

Također, primjetno je da se trenutni Prijedlog Zakona uvelike razlikuje od Nacrta Zakona koji je prošao dio parlamentarne procedure usvajanja zakonodavnih propisa, sadržajno i tehnički.

Nakon analitičke procjene sadržajnog djela na koji su OK FBiH i kantonalne/županijske komore iznijele svoje prijedloge, sugestije i primjedbe uvidno je da iste nisu usvojene od strane predlagatelja Zakona. Nakon čega je jednoglasno odlučeno od strane svih udruženja obrtnika, kantonalnih/županijskih komora i OK FBiH da obrtnici u Federaciji Bosne i Hercegovine kategorički odbacuju,  ne mogu i neće prihvatiti ovakav Prijedlog Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima.

 

Federaciji Bosne i Hercegovine potreban je moderan proeuropski zakon o obrtu i srodnim djelatnostima nominiran od strane obrtnika i obrtničkog sustava u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Shodno iznesenom, čvrsto vjerujemo da će Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima biti povučen s Dnevnog reda sjednice i u budućnosti usuglašen s obrtnicima i njihovim predstavnicima u FBiH, na čemu ćemo svakom delegatu kao obrtnici biti zahvalni i znati cijeniti.

 

S poštovanjem,

                                                                                             

Predsjednik OK FBiH

                                                                                                    Željko Babić

Dostaviti;

  1. Naslov
  2. a/a

                                                            

 

BhTelecom

Odgovori