REAGOVANJE OKUSK-a I MINISTRA PRIVREDE USK-a, NA POVIŠENE OSNOVICE

JAVNI POZIV: Za odabir naj povoljnijeg knjigovodstvenog servisa
OSNOVICE ZA OBRAČUN DOPRINOSA ODREĐENIH OBVEZNIKA 2009-2021
28. siječnja 2021.
Poziv na jednodnevnu stručnu edukaciju
AKTIVNOSTI OKUSK PRI EU FONDOVIMA!!!
8. veljače 2021.

REAGOVANJE OKUSK-a I MINISTRA PRIVREDE USK-a, NA POVIŠENE OSNOVICE

JAVNI POZIV: Za odabir naj povoljnijeg knjigovodstvenog servisa

Danas 02.02.2021.godine je u kabinetu ministra gosp. Nijaza Kadirića upriličen sastank, uz prisustvo medija RTVUSK.a. Tema sastanka su bile nove osnovice za obračun doprinosa koje su objavljene od FMF, a po kojima bi se doprinosi za obavezna osugaranja trebala obračunavati ove godine.

Osnovice se, inače donose, na osnovu prosjeka bruto plate u prethodnoj godini, i kao takve čine osnovu za obračun…

Unazad nekoliko godina, osnovice rastu za najmanje 10,00KM…pa tako i ove godine. Za pojedine vrste obrta su porasle čak i do 20,00KM, što u trenutnoj situaciji čini dodatni namet za same porezne obveznike.. Suočeni prošlogodišnjim proglašenjem pandemije Covid19, zatvaranjem – “Ključ u bravu”, određen period…obrtnici, koji su opstali jedva su se izvukli iz ne zavidne situacije, plaćajući redovno svoje doprinose. Neki su bili i primorani otpustiti radnike, pa ih opet vratiti na radno mjesto… Neki su vrata svojih obrta zatvorili trajno..

Donošenjem novih osnovica, obrtnici ponovo dolaze u situaciju otežanog plaćanja doprinosa…

U razgovoru sa ministrom gosp. Nijazom Kadirićem, naišli smo na razumijevanje i podršku, što je rezultiralo inicijativom da se na viši nivo pošalje Pismo podrške za obrtnike, čime bi i naš kanton djelovaou pravcu u kom djeluju i drugi kantoni Federacije.!!!

BhTelecom

Odgovori