DAP II- POSJETA USPJEŠNIM ŽENAMA PODUZETNICAMA

VELIKA KLADUŠA-Održan prvi radni sastanak u sklopu projekta: Razvoj i implementacija programa zapošljavanja prekvalifikacijom prema potrebama tržišta
20. kolovoza 2021.

DAP II- POSJETA USPJEŠNIM ŽENAMA PODUZETNICAMA

Dana, 30.08.-31.08.2021.  godine, upriličena je posjeta uspješnim ženama poduzetnicama u sklopu projekta DAP II dio, čiji je nosioc Obrtnička komora USK. Nastavak realizacije projekta, kao druga, nazovimo stavka projekta, odnosio se na posjetu naših polaznica, žena obrtnica/poduzetnica i budućih menadžerica, ženama koje su itekako uspješne u svojim djelatnostima.

Ovom prilikom žene projekta DAP II dio, su posjetile poduzetnice u Gračanici, Srebreniku i Gradačcu. Tamo nas je dočekao gosp. Željko Babić, inače predsjednik Obrtničke komore Federacije Bosne i Hercegovine, kao predstavnik komorskog tijela i domaćin, a koji nas je uputio na tri adrese, tri uspješne poduzetnice koje već godinama posluju i veoma su uspješne u onom što rade…

Prva od njih je vlasnica Kozmetičkog salona “KLEOPATRA”, g-đa. Adisa Mešanović koja nam je prenijela svoje utiske poslovanja, kao i izazove sa kojima se susreće kao žena poduzetnica. Ona ističe, kako je posao kozmetičarke, ujedno i menadžerice svog posla jako lijep, ali isto tako i zahtjevan, te ističe, da bi jedna žena bila uspješna menadžerica u svom poslu, mora dobro poznavati svoj posao koji radi, svoju djelatnost, biti “majstor svoje struke” da bi svoj obrt/ poduzeće mogla voditi kako treba.

Druga od njih, a koja nas je isto lijepo i domaćinski dočekala jeste g-đa. Đulić Sabina, vl. obrta “MIS TEKSTIL” koja radi već dugi niz godina. U njenom obrtu radi pet uposlenica, za koje kaže da su jako vrijedne i imaju jako dobar, prijateljski odnos. Po njenom mišljenju, za dobru atmosferu i produktivnost u radu, vrlo je bitan odnos između poslodavca i radnika. Taj odnos ne treba biti striktno hijerarhijski i autoritativan, već više prijateljski i sa osjećajem poslodavca za potrebe i probleme uposlenika. U njenoj radnji, unatoč krizi izazvanoj pandemijom Covid 19, vlada harmonija, u šta smo se uvjerili na licu mjesta.

 

U poslijepodnivnim satima smo posjetili, dobro poznati “ŠUMSKI RAJ”- oazu mira, ljepote i prelijepog ambijenta. U srcu Srebrenika, u šumi, između nekoliko prirodnih izvora vode, smješten je restoran sa prenoćištem i sa zaista  zasluženim nazivom “ŠUMSKI RAJ”. Vlasnica ovog prelijepog restorana g.đa Aleta Babić  nas je dočekala i ugostila. Imali smo prelijepo druženje uz večeru i domaćinski ambijent i prelijepu, opuštenu priču uz razmjenu iskustava.

Donosimo vam i nekoliko slika sa druženja:

Prvi dan posjete je protekao veoma lijepo i ugodno, a već narednog dana smo se uputili u Gradačac, u Banju Ilidžu, gdje nas je dočekala i ugostila direktorica banje Sejdić Nihada. U razgovoru o iskustvima na rukovodećim mjestima, shvatili smo da jedna žena može mnogo toga učiniti kao žena, samo ako ima cilj i ako je uporna. Obzirom da ona rukovodi kompletnom ustanovom, svaka njena riječ je bila na svom mjestu i za zapamtiti kao podstrek svim našim ženama poduzetnicama i onima koje to žele postati.

Posebna zahvala ide g.đi Mujić Emini, šefici računovodstva ove ustanove, koja nam je zakazala sastanak sa direktoricom i odvojila dio od njihovog dragocijenog vremena.

 

 

 

 

 

 

Moramo, ovim putem, zahvaliti RTV USK-a, našoj medijskoj kući koja omogućila praćenje ove posjete, time što je na put sa nama poslala g.đu Mejrimu Hrnjica, a koja je i u našem timu za izradu i praćenje projekata.

BhTelecom

Odgovori