Održan okrugli sto u okviru EKOBIS sajma

2.Međunarodni sajam obrtništva-EKOBIS 2022 / Prvi dan
8. rujna 2022.
JAVNI POZIV za upis u akreditovane programe neformalnog obrazovanja odraslih za zanimanja
12. rujna 2022.

Održan okrugli sto u okviru EKOBIS sajma

Dana 08.09.2022. godine održan je okrugli stol pod nazivom „Ljekovito bilje i agroturizam-mogućnost zapošljavanja i samozapošljavanja u ruralnom području“ u organizaciji Obrtničke komore USK u okviru projekta „Razvoj i implementacija programa zapošljavanja prekvalifikacijom prema potrebama tržišta rada“. Projekt implementira Obrtnička komora Unsko-sanskog kantona u saradnji sa Općinom Velika Kladuša, JU Službom za zapošljavanje USK,  Biotehničkim fakultetom u Bihaću, JU I srednjom školom „Dr. Husein Džanić“ Velika Kladuša, „Strojopromet“ d.o.o. Velika Kladuša, a zajedno čine Lokalno partnerstvo za zapošljavanje u Unsko-sanskom kantonu.

 

Na okruglom stolu su učestvovali: Elvedin Miljković, šef odsjeka za pripremu i implementaciju projekata u općinskom Organu uprave Velika Kladuša, predsjednik Obrtničke komore USK, Enes Arapović, te profesori sa Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću Elvisa Hodžić i Halid Makić. Prisutvovali su i predstavnici proizvođača ljekovitog bilja, Udruženja žena, predstavnici Univerziteta u Bihaću, te predstavnici vlasti USK-a.

 

U okviru događanja predstavljen je i sam projekt, te način njegove implementacije, koji za cilj ima povećanje udjela lokalnih zajednica sa djelotvornim partnerskim mehanizmima koji doprinose formalnom zapošljavanju, te razvoj i realizaciju novih programa aktivacije i integracije nezaposlenih osoba na lokalna tržišta rada kroz program partnerstava za zapošljavanje.

 

Govorilo se o programima obuke i to: Program obuke iz oblasti agroturizma, Program obuke uzgoja i prerade ljekovitog bilja i Program obuke za CNC operatera i programera. Predstavljanjena je i obuka za 100 nezaposlenih osoba kroz tri nova certificirana programa od kojih će najmanje 35 lica pronaći zaposlenje u lokalnim kompanijama i one na temu „Osmisli svoju ideju“ i „Započni svoj posao“ prema MOR metodologiji uz poštivanje ravnopravnosti spolova, pri čemu će najmanje 5 nezaposlenih osoba koje su prošle obuku uz podršku LPZ-a registrovati mikro ili malo preduzeće. „Kako pokrenuti startup biznis u oblasti agroturizma“ objasnio je Elvedin Miljković, šef odsjeka za pripremu i implementaciju projekata u općinskom Organu uprave Velika Kladuša. Dok su profesorica Elvisa Hodžić i profesor Halid Makić govorili o dva certifikovana programa neformalnog obrazovanja kroz koje će provoditi obuku Program uzgajivač i prerađivač ljekovitog bilja i Program obuke iz oblasti agroturizma.

     

Na kraju su i predstavnici proizvođača i uslužnih djelatnosti u oblasti agroturizma dali svoj doprinos, te iznijeli svoj stav i očekivanja u okviru ovog projekta.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje u Unsko-sanskom kantonu je jedno od 20 partnerstava uspostavljenih u BiH u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II), kojeg Evropska unija financira s 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (MOR). Ovaj projekat ima za cilj da kroz lokalna partnerstva za zapošljavanje doprinese poboljšanju zapošljavanja u lokalnim zajednicama i unaprijedi vještine i prilike za zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada. Za više informacija o projektu LEP II, posjetite www.partnerstvo.ba i kanale društvenih mreža (Instagram, Facebook, Twitter i YouTube).

 

BhTelecom

Odgovori