Obukom za 20 odabranih kandidata počela I faza Programa podrške razvoja poslovnih ideja i biznisa

TREĆI JAVNI POZIV za upis u akreditirani program neformalnog obrazovanja odraslih za zanimanje CNC operater
28. veljače 2023.
Održan praktični dio obuke o proizvodnji prirodnih hidratantnih krema na bazi biljnih ekstrakata i sapuna na prirodnoj osnovi
21. ožujka 2023.

Obukom za 20 odabranih kandidata počela I faza Programa podrške razvoja poslovnih ideja i biznisa

Prvi dan trodnevne obuke „Kako doći do poslovne ideje“ i „Kako pokrenuti posao“, na kojoj su prisutni  imali priliku da usvoje nova znanja za razvoj poslovne ideje i objedinjavanje poslovnog plana, je održan u Velikoj Kladuši 26.02.2023. godine. Radi se o obuci koja se realizira kao I faza u sklopu Programa podrške razvoja poslovnih ideja i biznisa, a kojoj je prisustvovalo 20 kandidata iz Velike Kladuše koji su na bazi vlastitih poslovnih ideja, odabrani po osnovu Javnog poziva za sudjelovanje u ovom Programu podrške koji ima za cilj pokretanje vlastitog biznisa.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona predstavljaju: Obrtnička komora USK,Općina Velika Kladuša, JU Služba za zapošljavanje USK, Biotehnički fakultet u Bihaću, JU I Srednja škola „Dr. Husein Džanić Velika Kladuša i firma „Strojopromet“ d.o.o. Velika Kladuša.

Kandidatima su se u uvodnom djelu obratili Enes Arapović, predsjednik Obrtničke komore USK, Elvedin Miljković, koordinator projekta u ime Općine Velika Kladuša i Ivan Babić, certificirani edukator Međunarodne organizacije rada.

Tokom trodnevne obuke „Kako doći do poslovne ideje“ i „Kako pokrenuti posao“ kandidati će steći znanja neophodna za razradu poslovne ideje i kompletiranje poslovnog plana. Nakon toga će nadležna Komisija odabrati pet (5) najboljih poslovnih planova, čiji nositelji će dobiti finansijsku i savjetodavnu podršku za osnivanje i razvoj biznisa. Finansijska podrška može biti maksimalno do 9.000,00 KM. Sredstva se mogu iskoristiti za: sufinanciranje nabavke opreme, osnovnih sredstava za rad i potrošnog materijala, subvencioniranje troškova registracije djelatnosti, subvencioniranje dijela bruto plaće za maksimalno dva novouposlena po prijavi, u trajanju od 6 mjeseci. Važno je naglasiti da kandidati pet najuspješnijih  planova imaju za obavezu izvršiti registraciju obrta ili drugog vida poslovne organizacije, jer su sredstva nepovratna uz uslov da se u cjelosti koriste za razvoj registriranog biznisa.

U II fazi ovog Programa, savjetodavna podrška podrazumijeva kontinuiranu saradnju sa kandidatima (5 autora najbolje ocjenjenih poslovnih planova) i savjete prilikom registracije i daljeg razvoja biznisa. Vlasnici novoregistriranih firmi/obrta će biti u obavezi sudjelovanja u trodnevnoj obuci „Unaprijedi svoj posao“ koja obuhvata module: Troškovi, Marketing, Planiranje poslovanja, Nabavka i  kontrola zaliha, Knjigovodstvo i Ljudi i produktivnost.

               

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona je jedno od 20 partnerstava uspostavljenih u BiH u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II), kojeg Evropska unija financira s 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (MOR). Ovaj projekat ima za cilj da kroz lokalna partnerstva za zapošljavanje doprinese poboljšanju zapošljavanja u lokalnim zajednicama i unaprijedi vještine i prilike za zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada. Za više informacija o projektu LEP II, posjetite www.partnerstvo.ba i kanale društvenih mreža (Instagram, Facebook, Twitter i YouTube).

 

BhTelecom

Odgovori