LPZ USK održao završnu konferenciju projekta

Uspješna priča: Cvjećara „Dalija“
2. studenoga 2023.
Čestitke dobitnicima priznanja “Prijatelji nauke” za 2023. godinu
25. prosinca 2023.

LPZ USK održao završnu konferenciju projekta

Bihać, 07.12.2023. – U hotelu „Rekić“ u Bihaću održana je završna konferencija projekta „Razvoj i implementacija programa zapošljavanja prekvalifikacijom prema potrebama tržišta rada“. Projekt implementira Lokalno partnerstvo za zapošljavanje u Unsko-sanskom kantonu, a u okviru podrške Evropske unije i Međunarodne organizacije rada lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini.

Cilj završne konferencije je bio upoznati predstavnike obrazovnog, javnog i privatnog sektora, partnere projekta i interesne strane u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, stručnu i širu javnost, te predstavnike medija s postignutim rezultatima i ishodima projekta.

Prof.dr. Halid Makić je prezentirao rad Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću i JU I Srednje škole „Dr.Husein Džanić“ Velika Kladuša gdje su uspostavljeni centri za obuku odraslih i održane obuke za agroturističkog radnika, uzgojivača i obrađivača ljekovitog bilja i CNC operatera. Na kraju ovih obuka 88 polaznika je uspješno završilo obuku i dobilo certifikat, koji im može pomoći u daljnjem zapošljavanju ili samozapošljavanju.  

Elvedin Miljković je također predstavio uspješnu aktivnost koju je, kao partner na projektu, provela Općina Velika Kladuša, a radi se o podršci pokretanju obrta u općini Velika Kladuša. Uz financijsku podršku projekta (grantove) uspješno je otvoreno 5 obrta, a uz to je Općina Velika Kladuša financirala otvaranje još 3 obrta što je dalo dodatnu vrijednost projektu.

Predstavnici Lokalnog partnerstva za zapošljavanje u Unsko-sanskom kantonu, koji su implementirali projekt, su iskoristili i ovu priliku da se zahvale Evropskoj uniji i Međunarodnoj organizaciji rada za sufinanciranje i svu podršku koju su dobijali tokom projekta. Predsjednik Obrtničke komore Unsko-sanskog kantona, Enes Arapović, prenosi svoja pozitivna iskustva i kaže: „Zadovoljni smo implementacijom projekta i postignutim rezultatima, jer smo doprinijeli da polaznici naših obuka unaprijede svoja znanja i vještine i time sebi stvore bolje uslove za zapošljavanje ili samozapošljavanje. Zahvaljujući podršci Evropske unije i ILO-a proširili smo svoju mrežu partnera i unaprijedili poslovno okruženje i broj zaposlenih u Unsko-sanskom kantonu, a planiramo i u buduće raditi projekte sa istim ciljevima.“

                                     

U toku konferencije učesnici su dobili priliku da vide koje su prednosti implementacije projekata kao što je ovaj i bili su potaknuti da i sami usmjeravaju svoje aktivnosti ka povećanju broja zaposlenih i unaprjeđenju poslovnog okruženja u Unsko-sanskom kantonu, jer je to jedan od načina da mladim ljudima damo razlog da ostanu u Bosni i Hercegovini.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje u Unsko-sanskom kantonu je jedno od 20 partnerstava uspostavljenih u BiH u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II), kojeg Evropska unija financira s 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (MOR). Ovaj projekat ima za cilj da kroz lokalna partnerstva za zapošljavanje doprinese poboljšanju zapošljavanja u lokalnim zajednicama i unaprijedi vještine i prilike za zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada. Za više informacija o projektu LEP II, posjetite www.partnerstvo.ba i kanale društvenih mreža (Instagram, Facebook, Twitter i YouTube).

 

 

 

 

 

BhTelecom

Odgovori